Aydın’da Hijyen Seferberliği 14.09.2014

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Aydın Ticaret Odası ile Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği arasında ‘Hijyen Eğitimi Programları’ düzenlemesine dair işbirliği protokolü imzalandı. 
Öğretmen evi toplantı salonunda düzenlenen hijyen protokolüne Aydın İl Miili Eğitim Müdürü Pervin Töre, Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Selahaddin Çetindoğan, Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı Sefa Yüksel ve AYTO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken katıldı.

 

AYTO olarak her zaman gıda hijyenin yanındayız.

 

AYTO olarak hijyene karşı değil tam aksine bu konuda gıda hijyenin yanında olduklarını ifade eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Biz odalar olarak öncelikle üyelerimizin hak menfaatlerini korumakla birlikte genelin de halk sağlığı ve onların gıda ve sağlık alanında zarar görmelerini engellemek gibi bir takım çalışmalarımız olur. Biz AYTO olarak gıda hijyenine ve güvenliği konusuna dikkat ediyoruz ki bu protokolü imzalıyoruz. Bizler denetimin olmamasını denetimin kalkmasını isteyen üyelerimizin denetimsiz olmalarını değil denetimin aynen devam etmesinden yanayız. Ancak küçük ölçekli birçok firmamızın ve üyemizin olduğunu ve bunların o denetimler esnasında kendilerine ciddi maliyetleri olan girdi maliyetlerinde ödedikleri personel maliyetlerinin devlet tarafından belirlenmemesi ve bunun serbest piyasada kalması ve her ölçekteki firmanın daha farklı alanlarda personel çalıştırmaları adına çalışmalarda bulunduk. Bunun adı gıda güvenliğine hayır demek değil gıda güvenliğini sonuna kadar sürdürmek bununla ilgili bir değişiklik yapmamak ancak bunu standardize edilmesine karşı çıkmaktır. Biz AYTO olarak her zaman gıda hijyeninin yanındayız” diye konuştu.

 

Hijyenin insan yaşamında çok önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, “Bünyemizde bulunan 180 bin öğrencimizin geleceğini hazırlarken hijyen eğitiminden haberdar olması ve bunu yaşamına da uygulaması adına böyle bir protokol imzalamayı uygun gördük. Aydın çevresiyle, kurumlarıyla, okullarıyla, kantinleriyle, yemekhaneleriyle hijyen eğitimini standartlar ölçüsünde uygulayan ve bunları bilerek bu bilinçte davranan gençler yetiştirmeyi hedefliyoruz. İlkokullarda ve ortaokullarda el yıkamanın önemine değinerek el yıkamanın basamaklarını öğreterek öğrencilerimizin sağlıklarını nasıl koruyacaklarını anlatacağız. Hijyen kurallarına uymayı onların yaşam şekli ve ihtiyaçları haline getireceğiz” dedi.
Hijyen eğitimleriyle ilgili olarak çalışanların hasta olmaması için neler yapması gerektiği noktasında bilgiler veren Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur da, daha sağlıklı nasıl çalışılabilir noktasında seminerler ve programlar düzenleyip hijyen konusunun önemini anlatarak toplum sağlığı açısından bunu bir devamlılık haline getirmeyi planladıklarını öne sürdü.
Denetimin bütün alanlarda önemli olduğu gibi gıda alanında da çok önemli olduğunu savunan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal ise, “Denetim, oluşabilecek riskleri önceden görmek ve bu risklerin oluşmadan önce tedbirinin alınmasıdır. Bu durum üretim aşamalarında birinci faktör olan personelin eğitim aşamasıyla başlar. Her aşamada yapılan kontrollü denetim herhangi bir üründe bir riskin çıkmaması adına otokontrol sistemi olumlu bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Artık hijyen ve sağlık konusunda Avrupa standartlarına geçerek bazı sorunlar ortadan kalktı” dedi.