AYTO - TOBB Yöresel Ürün Tanıtım Etkinliği 17.05.2024

Aydın Ticaret Odamız, Ankara’da düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 80. Genel Kurulu öncesi Yöresel Ürün Tanıtım Etkinliği’ nde Aydın tanıtım standı ile yer aldı. Türkiye ve Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili Odamızca alınmış olan Aydın İnciri hakkında açıklamalarda bulunan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Başkanı Hakan Ülken, “Biz Aydınlılar olarak “AYDIN İNCİRİ” ni bereket ve yaşamın sembolü olarak betimliyoruz. Türkiye ve Avrupa Birliği Coğrafi işaret tescili Odamızca alınmış olan yüksek kaliteye sahip Aydın İnciri AB’de tescilli 2. Türk ürünü, ilk Menşe İşaretidir. Kentimizin önemli değerlerinden birisi olan incir insanlığın ve medeniyetin doğuşunda da rol oynamış hem tarihe tanıklık etmiş, hem de onu biçimlendirmiştir. Tarih boyunca incir ağacının sadece meyvesi değil, yaprakları, kökleri ve reçinesi de ilaç olarak kullanılmıştır. İncir sadece tatlı ve lezzetli değil, vitamin, mineral ve lifle dolu bir meyvedir. Bütün kutsal kitaplar incirin iyileştirici özelliğinden bahsetmektedir. Ülkemizde üstün kaliteli kurutmalık incirlerin tamamına yakını Aydın ilinden sağlanmaktadır. Bölgemizin ana ürünü incirdir. İncir yetiştiriciliği hasat döneminde ihtiyaç duyulan ek iş gücü ile birlikte bölgemizde büyük bir kesimin geçimine, istihdamına katkı sağlamaktadır. Üreticiden, perakendeciye ve toptancıya “Aydın İnciri” markası ile satılmaktadır. Odamız tarafından verilen coğrafi işaret logosunun firmalar tarafından yaygın kullanımı sayesinde incir denilince ulusal ve uluslararası pazarda akla ilk olarak “Aydın İnciri” gelmektedir. Tescil ile incir, ulusal ve uluslararası alanda “Aydın İnciri”  markası yaratarak, kentimizin tanıtımına da büyük ölçüde katkı sağlamakta; aynı zamanda, ürünün raf fiyatını yükselterek ekonomik açıdan da katma değer yaratmaktadır. Ülkemizin yöresel değerlerini korumak, gelecek nesillere aktarmak, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak ve en önemlisi üreticilerimizin emeklerini katma değere dönüştürmek için coğrafi işaretlerin oldukça önemli olduğu kanaatindeyiz” dedi.