- Üye Girişi
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, kentsel sit içerisindeki tabela düzenlemeleri sonucu AYTO üyelerinin mağduriyetini dile getirmek amacıyla Sevgi Yolu’nda AYTO üyeleri ile basın açıklaması yaptı.
Ramazan Paşa Mahallesi, Doğu Gazi Bulvarı ve Batı Gazi Bulvarı’nı kentsel sit olarak yorumlanmasının yanlış olduğunu ifade eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Son dönemde Büyükşehir Belediyemizin sınırları ve yetki alanındaki bölümlerde Büyükşehir zabıtası, Efeler Belediyemizin yetki alanındaki bölümlerde Efeler Belediyesi’nin zabıta personelleri tarafından üyelerimize tebligatlar yapıldı. Bu tebligatlar, Hükümet Bulvarı, Doğu Gazi ve Batı Gazi Bulvarı ve Sevgi Yolu gibi çok geniş ve Aydın’ın ekonomisinin kalbinin attığı yerde tabelalarınızı cephenizin 5/1 ine düşüreceksiniz diye başlayan ve başka kurallar silsilesi ile devam ediyordu.”dedi.
Kültür ve tabiat varlıklarımıza hem tüccarlar hem de vatandaşlar olarak sahip çıkmakla mükellefiz.
Kanunlar ve yönetmeliklerin insan ve toplum hayatını düzenlemek için olduğunu kaydeden AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Toplum ve insan hayatının yararına olacak düzenlemelerin de kendi içersinde bir mantığı ve felsefesi vardır. Akşamdan sabaha biz böyle düşündük böyle olursa uygun olur diye çıkmaz. Kanun ve yönetmelikler düzenleyici hükümdür. Bunun içerisinde kültür ve tabiat varlıklarını koruma mantığı var, bizler kültür ve tabiat varlıklarımıza hem tüccarlar hem de vatandaşlar olarak sahip çıkmakla mükellefiz bunda hiç kimsenin bir şüphesi olmasın.” dedi.
Kentsel Sit Bölgesi Yeniden Değerlendirilmeli
Kentsel sit kavramının 2000 li yıllardan bugüne olan süreci hakkında bilgi veren AYTO Başkanı Ülken, ”2000 li yıllardan itibaren Aydın’da bir kentsel sit uygulaması bu bölgede düşünülmüş, Kentsel Sit kavramını kanunda ve bilimsel veriler ışığında şöyle açıklıyorlar. Tescilli binalara ilişkin yapılan değerlendirmelerde mimari, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel tabi çevre elemanlarıdır. Örneklendirelim, Bodrum’daki tarihi bir sokak, Kemeraltı’nı, biz deki Farabi sokağı söylüyor. Bölge olarak komple bir adayı tesis ettiğiniz zaman buranın içerisinde %50 nin üzerinde hatta belki %80 e yakın 50 yıl ve daha az sürede yapılmış betonarme binalar var yani Farabi Sokak’taki hanın üzerine yapılacak bir tabelayla Isparta Halı Sarayı’nın binasının olduğu yerdeki tabelayı bir tutuyor. Yani kütle olarak bir kültür varlığı bir araya geldiğinde kabul ama bu kadar geniş bir alanın kentsel sit olarak değerlendirilmesi akıl tutulmasıdır.” diye konuştu.
Kentsel sit ilanının ardından yasalara göre Belediye tarafından koruma imar planının hazırlandığını bunu Anıtlar Kurulu’nun onayına sunduğunu söyleyen Ülken AYTO olarak üyelerin mağduriyetini gidermek adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek taleplerini söyledi. Başkan Ülken, “Efeler Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Anıtlar Kurulu ve Valilik nezdinde gerekli tüm yazışmalarımızı yaptık hukuki prosedürleri inceledik. Anıtlar Kurulu’nun yarın ve yarından sonra iki gün sürecek toplantıları var. Vali beyin ve bizim girişimlerimizle Anıtlar Kurulu konuyu gündeme aldı. Önce bir süre uzatımı, süre uzatımının sonunda yine aynı sorunla üyelerimiz karşı karşıya kalacaklar o süre uzatımını talep ediyoruz. Bu konudan umutluyum. Süre uzatımının sonunda aynı sorun ile tekrar karşı karşıya kalmamak için Belediyenin mutlaka ve mutlaka Koruma İmar Planı ile ilgili revizyon ve değişiklik talebinde bulunması lazım bunun için de Anıtlar Kurulu ve Belediye’ye yazı yazdık 1. merhale süre uzatımı, 2. merhale de o süre uzatımı içerinde Belediye’nin koruma imar planında revize yapması, bu revizyon ile ilgili Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunması. Kentsel Sit alanı meselesinin tekrar ivedilikle ele alınması lazım.” diyerek sözlerine son verdi.
unda yine aynı sorunla üyelerimiz karşı karşıya kalacaklar o süre uzatımını talep ediyoruz. Bu konudan umutluyum. Süre uzatımının sonunda aynı sorun ile tekrar karşı karşıya kalmamak için Belediyenin mutlaka ve mutlaka Koruma İmar Planı ile ilgili revizyon ve değişiklik talebinde bulunması lazım bunun için de Anıtlar Kurulu ve Belediye’ye yazı yazdık 1. merhale süre uzatımı, 2. merhale de o süre uzatımı içerinde Belediye’nin koruma imar planında revize yapması, bu revizyon ile ilgili Anıtlar Kurulu’na başvuruda bulunması. Kentsel Sit alanı meselesinin tekrar ivedilikle ele alınması lazım.” diyerek sözlerine son verdi.