- Üye Girişi
Aydın Ticaret Odası, (AYTO) kamu özel sektör buluşmaları kapsamında, Anemon Otel’de düzenlenen yemekli toplantıda İnşaat Malzemeleri ve Sanayi sektöründen kayıtlı üyeleri ile sektörel sorunlar görüşüldü.
Toplantıya Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Efeler Belediyesi Başkanvekili Halis Günday, Vergi Dairesi Başkan V. Cemil Müsevitoğlu, Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Mustafa Görgülü, Sosyal Güvenlik Kurumu Efeler Müdürü Aydın Nasuhbeyoğlu, KOSGEB İl Müdürü Sadık Ceyhan, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaaddin Yalçınkaya, Aydın Çalışma ve İş Kurumu Şube Müdürü Hüseyin Çakır, Aydın Çalışma ve İş Kurumu Eğitim uzmanı Adnan Gönençer, TSE Aydın Temsilcisi Mehmet Keleş, GEKA Denizli Temsilcisi Yusuf Esgin, GEKA Aydın Koordinatörü Armağan Aydın ve AYTO üyeleri katıldı.
Vali Ayyıldız; “Sanayi ve İnşaat Sektörleri Nirengi Noktası”
Dünyada sanayi sektörünün bir döneme adını verdiğini, Türkiye özelinde ise sanayi sektörü ve yapı sektörünün nirengi noktası olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Aydın Valisi Erol Ayyıldız, “Bize düşen ilin Valisi olarak bunu kalben söylüyorum, biz sizin hizmetkarınızız, Hakan Beyden de Allah razı olsun sizin işlerinizi sizden fazla takip ediyor. Buna biz zatihi ben şahidim, bazı işler sadece burada değil Bakanlık nezdinde genelleme olarak da yapılıyor. AYTOBİL projesi bunlardan bir tanesi ve her işi ele alırken Aydın bir adım daha nasıl ileri gidebilir sanayicimize bu sektör ve ticaret ile uğraşan insanlarımızı nasıl ileri götürebiliriz, Aydınımızı ülkede ve dünyada nasıl marka şehir haline getirebiliriz şeklinde çalışmalar yapıyor. Örnek olarak incir ile ilgili bir hassasiyete hepimiz şahit olduk, anında refleks ile hareket ediyor. Bizler işlerimizi güzel yaparsak Aydınımız da güzel olacak. Sanayi kesimi ve yapı sektörü olarak aslında bizim sizlere ihtiyacımız var. Sizlerin halleri ne kadar güzelleşirse Aydınımızda o kadar güzelleşir.”dedi.
Sektörel Toplantılarda Türkiye’ye Model Oldu.
AYTO Başkanı Hakan Ülken konuşmasına, Aydın Ticaret Odası olarak sektör sektör yapılan istişare toplantılarının Türkiye’ye model olduğunu ifade ederek başladı. Başkan Ülken, “Türkiye genelinde de ilk defa Aydın Ticaret Odası’nın uygulamaya başladığı sektörel toplantılarımız, Türkiye’ye model olmuş, geçtiğimiz haftadan itibaren de Türkiye’de 3-4 oda aynı uygulamayı yapmaya bizim gibi üyeleri ile bir araya gelmeye başladılar. Bu faaliyet aslında bir odanın asli vazifesi, sektör sektör tüm üyelerimizi genişletilmiş istişare toplantılarına davet ediyoruz. Toplantılardaki ana amaç o sektörün yerel ve genel problemlerinin birlikte tespit edildiği ve muhatabı olan kamu erklerinin başındaki daire müdürleri ve şube müdürleri ile birlikte değerlendirildiği çözülebilecek olanların anlık çözüme kavuşturulduğu genel yani ulusal bir problem ise karar alınıp hem TOBB bünyesinde hem de daire müdürlüklerimizin bakanlıklara görüş yazıları şeklinde sorunların ulusal baz da da iletilmesine yönelik ve aynı zamanda aynı sektörde rekabet halinde olan ve aynı ailenin fertleri olan bu bireylerin birlikte kaynaşmaları sağlıyoruz.” dedi.
AYTO Üyelerinin %80’i ile Sektörel Sorunlar Görüşüldü.
Bugüne kadar gerçekleştirilen sektörel toplantılarda her sektörün muhatabı olan kamu erklerinin davet edildiğini söyleyen Başkan Ülken, “Bugüne kadar üyelerimizin %80 i ile bir araya geldik. Toplantıya davet ettiğimiz sektörü hangi kamu kurumu müdürlüğü ilgilendiriyorsa o kurumların müdürleri davet ediliyorlar ve bugüne kadar hiçbiri bizi kırmadı, burada bizimle birlikte mesai yaptılar. Baş nasılsa arkasındaki ekip öyle hareket eder. Biz Aydın’da üyelerimiz için Sayın Valimizden ne istediysek hepsini aldık hiç devletin en üst makamı devleti temsil eden bir makam saygısının ötesine geçmedik Sayın Valimiz de özel sektörün temsilcisi gibi empati kurarak devlet mantığından çok daha farklı özel sektör mantığı ile bizlere bakabildi ve mümkün olabildiğince de gelebildiği tüm toplantılara katılarak bizleri yalnız bırakmadı. Bu vesile ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın daire müdürlerine ve hepimizin başındaki Sayın Valimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Yatırım Destek Ofisi İstemiştik.
Karşılıklı görüş alış verişi şeklinde geçen toplantıda yatırım teşviklerinin kullanımı ile ilgili gelen soruda AYTO Başkanı Hakan Ülken, 10 Ekim 2014 tarihinde Sn. Nihat Zeybekçi’nin katılımı ile gerçekleşen 1. Aydın Ekonomi Zirvesinde bu konunun gündeme getirildiğini ifade ederek bugüne kadar hiçbir gelişmenin olmadığını kaydetti. Başkan Ülken, “Yatırımcı, 23 ayrı kamu kurum ve kuruluşundan yerel ve genel idareden ruhsat veya izin almak zorunda. Maalesef formülasyon eksikliğimiz bugün olan ve bugüne dayalı bir durum değil. Genel anlamda alacakları izinler ve ruhsatlar konusunda kurumlarımızın birbirleri arasında bilgi eksiklikleri var. Yatırımcı yatırım yapmadan önce kontağa açmadan yılmış bir hale geliyor. Bu sadece Aydın’ın problemi değil. Burada bizim önerimiz şudur: Bir yatırım destek ofisi planlanmalı. Bu Valilik nezdinde olabilir Odalar bünyesinde de olabilir. Ama bir yatırımcı hangi konu ile ilgili yatırım yapacak ise onun fizibilite çalışmaları ve yerinden tutun alacakları izinlerin tamamına, marşa basacak olduğu ana kadar tek bir noktadan hizmet almasını sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Gelin bunu Aydın’da pilot bölge olarak uygulayalım. Türkiye’ye model olsun. Aydın’dan Türkiye’ýe model olmuş bir kalkınma hamlesi için bir çözüm önerisi olsun diye önermiştik. Bizim işimiz istemek biz istemeye devam edeceğiz. Olur ya da olmaz” şeklinde konuştu.
Nitelikli personel sorunu ile birlikte yeni uygulamaya başlayan Mesleki Yeterlilik Belgesi Uygulamasının gündeme getirildiği toplantıda Başkan Ülken, üyeler nezdinde hiçbir sıkıntı yaşanmaması konusunda Aydın olarak tüm hazırlıkların tamamlandığını gerekli itirazların yapılması ile ilgili de çalışmaların yapıldığını sözlerine ekledi.
Toplantıda, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri inşaat ve sektöründen AYTO’ya kayıtlı üyelerin anket ile gündeme alınmasını istediği sorunları yanıtladı.