- Üye Girişi
Aydın Ticaret Odası, “Eğitim Günleri Başlıyor” projesi kapsamındaki faaliyetlerinin ilk programını Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde Ahmet Şerif İzgören’in katılımı ile gerçekleştirdi. “Sizin Dükkan Torunlara Kalır mı?” isimli eğitim programına Aydın Ticaret Odası üyeleri ilgi ile izledi.
Programın açılış konuşmasını yapan Başkan Hakan Ülken, eğitim çalışmalarının AYTO tarafından sürdürülmekte olduğunu belirterek “ 2014-2015 dönemi içerisinde çok daha faydalı, üyelerimizin ticari hayatlarında gelişmelerine yönelik önlerini açabilecek bir çok faaliyete imza atacağız. Her ay en az bir adet bu şekilde, çok yoğun katılımın olacağını umut ettiğimiz programlarımız olacak.” dedi.
Üretim Kültürünü Unuttuk.
Konuşmasına Türkiye’deki iş hayatındaki veriler ile başlayan Ahmet Şerif İzgören, "Türkiye’deki ticari işletmelerin %99,9’ u KOBİ olarak kabul ediliyor. Bunların %80’inde çalışan sayısı 10 kişinin altında, %60’ında 5 kişinin altında, bu KOBİ’ler ihracatın %60’ını yaparken ithalatın %39’unu yapıyor. Anadolu’daki o küçük işletmeler, aslında Türkiye’ye para kazandıran kurumlardır. Arada %20 lik farkı yaratan o büyük kurumsal dediğimiz kuruluşlar, getiriyorlar ürünleri satıyorlar Türkiye’ye ve parayı kazanıyorlar. Öte taraftan baktığınızda sigortasız çalışan 10 milyonun üzerinde Türkiye’de. “işçinin alnının teri kurumadan hakkını öde” diyen bir hadisin olduğu bu ülkede 10 milyon insanı sigortasız çalıştırıyoruz biz işadamları olarak. Toplanan vergi 200 milyar civarında, bunun 48 milyarını işçi memur öderken, 20 milyarını şirketler ödüyor, kalanı da diğer vergiler. Çalışma yaşındaki 26 milyon kadından 20 milyonu çalışmıyor. Bizim Demirci’de bundan 15 yıl önce yürüdüğünüzde bütün evlerden halı dokuma sesi gelirdi. Şimdi yürüyorsunuz bütün evlerden izdivaç programının sesi geliyor. Bu 20 milyonun çoğu da evli. En büyük derdimiz bu üretim kültürünü unuttuk. Köylü gidiyor yumurtayı marketten alıyor örneği de çok doğru. “ dedi.
Türkiye ve Dünya’daki Başarılı Kurumların 4 Temel Özelliği
İzgören konuşmasında Türkiye’deki şirketlerin 7. yılda sonlandığını ifade ederek “ Dünyadaki şirketlerin %80’i aile şirketi, 100 yıllık şirket sayısı Türkiye’de 50 civarında, Japonya’da 100 yılı geçmiş aile şirketi sayısı 20 bin, Türkiye’de ortaklıkların %98’i 7. yılda bitiyor. Türkiye’de ve Dünya’da başarılı kurumlar var bunların 4 tane temel özelliği var. İş kurarken en iyi arkadaşınızla iş kuruyorsunuz, bu işe yaramıyor çünkü farklılıklar işe yarar. Bunun için kurum kültürü, gelecek planlaması, bilgi ve iletişimi çok iyi oluşturmalısınız” diye konuştu.