- Üye Girişi
Aydın Ticaret Odası ( AYTO), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi eğitmeni İsa Karakaş’ın ( ÇSGB/SGK Baş Müfettişi/Çalışma ve Sosyal Güvenlik Derneği Genel Başkanı/A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı/İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı/Gazeteci/Yazar) eğitmenliğinde AYTO Toplantı Salonunda “TORBA YASA İLE YAPILAN DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE TÜM SSK – BAĞKUR VE SGK BORÇLARININ YAPILANDIRILMASININ USUL VE ESASLARI İLE SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ MEVZUATINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER, GETİRİLEN YENİLİKLER” konulu eğitim semineri düzenledi.
Kamuoyunda “Torba Kanunu” olarak da tabir edilen “6552 Sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik öngören Kanun, başta işyerleri ve işverenler olmak üzere tüm çalışanları hatta işsizleri bile etkileyecek düzenlemeler yer aldığından, yapılan değişiklik ve getirilen yeniliklerin İş Sağlığı Ve Güvenliği, Sosyal Güvenlik, İş Kanunu, Sendikalar, İŞKUR ve Yabancılar Mevzuatı ile SGK (SSK-Bağ-Kur-Emekli Sandığı) primleri, idari para cezaları ile diğer borçların yapılandırılması ve püf noktaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Der. Genel Başkanı/Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Başuzmanı/ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İsa KARAKAŞ değerlendirdi.
Yasaya göre yapılan değişiklileri aktaran İsa Karakaş’a teşekkür eden AYTO Başkanı Hakan Ülken, günün anısına plaket takdim etti.
İsa Karakaş’dan Torba Yasa Değerlendirmesi :
Yapılandırılması öngörülen SGK Alacakları
Torba Kanun ile 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ait SGK alacaklarının yapılandırılması öngörülmektedir. Bu kapsamda;
1) SSK (4/1-a), Bağ-Kur (4/1-b) veya Emekli Sandığı (4/1-c) kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emekli keseneği ve kurum karşılığı, fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi kesenek, kurum karşılığı ve primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi prim alacakları,
2) İsteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi alacakları,
3) Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra (4/1-b) kapsamında çalışılması nedeniyle tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primi alacakları,
4) Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan sigorta primi alacakları,
5) İdari para cezası alacakları,
6) Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,
7) Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile bunlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı ve kanuni faiz alacakları yer almaktadır.
İdari Para Cezalarının Yarısı silinecek
Torba Kanunda; 30.4.2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının % 50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu maddede belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan % 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir.” hükmü yer almaktadır.
Bu bağlamda, yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçluların, 30.4.2014 ve önceki sürelerde işlemiş oldukları fiiller dolayısıyla uygulanan idari para cezalarından,başvuru tarihinin sonuna kadar 31.12.2014 tarihine kadar) tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olanları yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
Dolayısıyla, idari para cezalarının yeniden yapılandırılmasında, cezaya konu fiilin 30.4.2014 veya öncesinde işlenmiş olması ve 31.12.2014 veya öncesinde tebliğ edilmiş olması esas olduğundan, 30.4.2014 tarihinden önce işlenmiş ancak başvuru tarihi itibariyle tebliğ edilmemiş idari para cezaları 31.12.2014 tarihinden önce tebliğ edilmesi kaydıyla yeniden yapılandırma kapsamına dahiledilecektir.
Örnek - İSA KARAKAŞ LİMİTED ŞİRKETİ tarafından ilk defa 28.4.2014 tarihinde sigortalı çalıştırmaya başlanıldığı halde işyeri bildirgesinin Kurumumuza 29.4.2014 tarihinde verildiği varsayıldığında, cezaya konu fiil bildirgenin yasal verilme süresinin son günü olan 28.4.2014 tarihinde işlenmiş olduğundan bahse konu ceza 31.12.2014 tarihinden önce işverene tebliğ edildiği takdirde yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
Buna karşın, 1.5.2014 ve sonrasında işlenen fiiller dolayısıyla uygulanan cezalar 31.12.2014 tarihinden önce tebliğ edilmiş olsa da yapılandırma kapsamına dahil edilmeyecektir.
Gecikme Cezası Ve Gecikme Zammı Silinecek
Yapılandırma kapsamına giren alacak asıllarına, ödeme vadesinin sona erdiği tarihten yapılandırma tarihine kadar geçen süre için TEFE/ÜFE oranları üzerinden hesaplanarak bulunacak tutarın ödenmesi halinde bu alacaklardan doğmuş olan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi ferilerinin tamamının silinerek af edilmesi öngörülmektedir.
Başvurunun Yapılması
Söz konusu Kanundan yararlanmak için SGK’nin bulunulan ildeki ilgili ünitesine başvurmak gerekecektir. Yapılandırılan borçlar için peşin veya taksitle ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir. Hesaplanacak borç tutarının ilk taksit süresinde tamamen ödenmesi halinde faiz uygulanmayacak.
Taksit seçeneğinin tercih edilmesi halinde ise 6, 9, 12 veya 18 aylık eşit taksit seçeneklerinden birinin tercih edilmesi gerekecektir.
İşsizlerin Borçlarından Kurtulması İçin Bu Fırsat Kaçmaz
Özelikle herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, öğrenimini sonlandırmış 18 yaşından büyükler ile diğer tüm işsizler gelir testi yaptırmamış ise bunların mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Aksi takdirde her ay hanelerine borç yazılan GSS primleri ve bunlara uygulanan gecikme zammı ve gecikme cezası çığ gibi büyüyecek ve sağlık yardımlarından faydalanamayacaklardır.
Bu durumdakilerin 01/10/2014-31/3/2015 tarihleri arasında gelir testine başvurmaları gerekir. GSS primleri, yapılan gelir testine göre, tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecektir. Yapılan gelir testinde 378 TL’den az olanların primini DEVLET ödeyecek. Ayrıca mevcut borçlarından kurtulacaklar.
GETİRİLEN DEĞİŞİKLİK VE YENİLİKLERE İLİŞKİN BAŞLIKLAR
•Davadan Önce SGK'ya Başvuru Zorunlu Olacak
Taşeronluk Uygulaması Değişiyor
•Taşeron İşçisi Düşük Ücretle Çalıştırılamayacak
•Genel Sağlık Sigortası Borçları Yapılandırılacak
Çeşitli nedenlerle gelir testi yaptırmamış yaklaşık 3 Milyon 300 Bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bunların şu anda GSS prim borcu 7 Milyarı aşmış bulunmaktadır. Torba Kanunla gelir testine başvuruda bulunmamış genel sağlık sigortalısı vatandaşlarımızın bu düzenlemeden faydalanacak.
İşe İade Davalarında Değişiklik
Mevcut düzenlemede işe iade davası için işçinin en az 6 aylık kıdeminin bulunması zorunlu bulunmaktadır. Bu kural, yer altı işçileri için artık söz konusu olmayacaktır.
Yurt Dışındaki Türk İşadamlarına Rekabet Avantajı
Yurt dışında iş üstlenen işverenlerce bu işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri adına SGK'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 6,5 katından 3 katına indirilecek.
Tüp Bebek Uygulamasında Değişiklik
Tüp bebek deneme hakkı mevcut uygulamada iki kere ile sınırlı bulunmaktadır. Yapılan düzenleme ile bu hak 3 denemeye çıkarılmaktadır.
Esnaf-Sanatkar Ve Şirket Ortağı Kadınlar Da 3 Çocuk İçin Doğum Borçlanması Yapabilecek
Gemiler Eğer Uluslararası Taşımacılık Yapıyorsa İSG Kanunu Kapsamında Olmayacak.
Sağlık Raporları,10’dan Az Çalışanı Bulunan Ve Az Tehlikeli İşyerleri İçin Kamu Hizmet Sunucuları Veya Aile Hekimlerinden De Alınabilecek.